top of page

BEKKENBODEM

THERAPIE

Bekkenbodem therapie wordt toegepast bij mensen die problemen hebben met de bekkenbodemspieren. Het  bekendste probleem is ongewild urine verlies of incontinentie, maar ook andere klachten met het plassen, verzakkingsklachten, pijn bij het vrijen, pijn in bekken of onderbuik kunnen door slecht functionerende bekkenbodemspieren worden veroorzaakt.

Hieronder wordt vooral het incontinentie probleem eruit gelicht omdat dit in een fysiotherapie praktijk het meest voorkomt. Maar bekkenbodemtherapie/ -training wordt ook gegeven bij andere bekkenbodemklachten.

 

Incontinentie
 

Incontinentie is een veel voorkomend probleem onder de Nederlandse bevolking en komt op iedere leeftijd voor bij zowel mannen als vrouwen -dat blijktwel uit de verkoopcijfers van alle soorten en maten incontinentie materiaal. Iedere druppel urine of ontlasting wordt al incontinentie genoemd en omdat het een nogal beladen onderwerp is, heeft bijna niemand last van incontinentie maar is alleen ‘soms wat nat’.

Incontinentie is dus een verschijnsel waar heel veel mensen mee zitten, maar omdat het nogal genant is zoeken ze pas na langere tijd hulp. Gemiddeld duurt het 2 tot 7(!) jaar voordat mensen naar hun huisarts gaan om te zien of het incontinentie materiaal vergoed kan worden en ze zijn dan blij verrast als ze horen dat er in veel gevallen wat aan te doen is.

Na onderzoek/evaluatie van de huisarts of specialist wordt men vaak doorverwezen naar een bekkenbodem therapeut voor verdere behandeling. In de praktijk blijkt dat bij 70 – 80% van de doorverwezen patienten er duidelijke verbetering optreedt of het probleem totaal verdwijnt.

Hoe verloopt de behandeling?

 

Intake

De bekkenbodem therapeut houdt een uitgebreid intake gesprek met u om duidelijk te krijgen of het gaat om stress incontinentie (verlies bij drukverhogende situaties als niezen en springen) of om urge-incontinentie (het toilet niet kunnen halen of verlies bij lopen, opstaan of staan) of -zoals in veele gevallen- een combinatie hiervan. Tijdens de intake wordt er ook gevraagd een schema in te vullen over wat en hoeveel u drinkt, wanneer en hoeveel u plast en in welke situaties hoeveel u verliest. Zo krijgt de therapeut goed inzicht in eventueel aangepast gedrag, dat helaas vaak averechts werkt en zo blaasontstekingen en uitdroging kan veroorzaken.


Blaastraining

De therapie kan bestaan uit blaastraining waarbij u  drinkgedrag en plasfrequentie probeert aan te passen en leert de blaas helemaal leeg te plassen.

Bekkenbodemtraining
Daarnaast bestaat de behandeling uit bekkenbodem therapie. U leert controle te krijgen over de bekkenbodemspieren. Daarbij is het aan- en ontspannen bijzonder belangrijk. Ook traint u op kracht- en uithoudingsvermogen kort- en krachtig aan te spannen. Dit wordt door de therapeut volledig begeleid en uitgelegd en verder uitgebreid met thuisoefeningen. Thuisoefeningen zijn extreem belangrijk om consequent uit te voeren voor een goed en snel resultaat.


Biofeedback

De bekkenbodem therapie kan eventueel ondersteund worden met biofeedback. Dit wordt gebruikt bij patienten die veel moeite hebben met het aanleren van de oefeningen. Er wordt dan een sonde ingebracht die het aanspannen van de spier kan meten en kan helpen bij het aanleren van het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspier. Omdat dit inwendig gebeurd en met behulp van computerapparaten word U doorverwezen naar een andere collega.

Duur van de behandeling

U heeft in het algemeen ongeveer 6-9 behandelingen nodig, verspreid over 3 maanden om het probleem eronder te krijgen, mits u zich volledig inzet.

bottom of page